BLANE’as KLEMEKAS LAUKE: Niekas nepamiršta šiaurinės pelėdos garsų – Bemidji Pioneer

BLANE'as KLEMEKAS LAUKE: Niekas nepamiršta šiaurinės pelėdos garsų – Bemidji Pioneer

Neseniai rašiau apie savo vėlyvą žiemą „Boundary Waters“ stovyklavimą ir žvejybą. Buvo šalta ir vėjuota, o žvejyba nebuvo labai gera.

Laukiniai gyvūnai, nors ženklai sniege buvo apie mus, dažniausiai buvo tylūs ir gulėjo. Tačiau vienas draugas paukštis apsilankė mūsų stovykloje ir pagyrė mus tik įdomiais balsais, tačiau nė vienam iš mūsų neleido greitai žvilgtelėti į šį mažą gilaus, tamsaus miško gyventoją.

Puikiai prisimenu, kai pirmą kartą išgirdau mielą šiaurinės pelėdos šauksmą. Tai buvo jau beveik prieš 30 metų. Šio mažyčio plėšriojo paukščio šauksmas yra neabejotinas.

Išgirdęs, niekas to nepamirš – tai toks išskirtinis. Taigi, skirtingai nei kitų pelėdų, skambutis dažnai apibūdinamas kaip ilga monotoniškų dūzgiančių švilpukų serija, kartojama net 100–130 kartų per minutę. „Poo, poo, poo, poo, poo, poo, poo, poo, poo“, ir taip tęsiasi.

Davidas Allenas Sibley, knygos „The Sibley Guide to Birds“ autorius, pasikartojančią, ritmingą dainą apibūdino taip: „… žemai švilpia (apie du per sekundę) poo, poo, poo. … Arba tiekimo į maitinimo šaltinį… “Taip pat, tęsė jis, “… švokštimas, kylantis, kaip katės šauksmas shweee; švelnus, nosies žievės, žievės ar suolo… verkšlenimas, švelnus švilpukas eeeooi.

Kaip buvo užsiminta per pirmąjį susitikimą prieš tris dešimtmečius, skambučio užrašai buvo atkaklūs ir įsimintini. Taip pat stebėjau paukštį, nes tokiu atveju aš apsiėmiau sekti jo šauksmą tamsoje su žibintuvėliu rankoje.

Pamenu, mane sujaudino, kokia prijaukinta pelėda atrodė. Retkarčiais jis nuskrisdavo prie kito netoliese esančio medžio mažame raudonų pušų giraitėje, galbūt sutrikdytam žibintuvėlio spindulio, prieš leisdamas man toliau judėti ir dar minutę ar dvi stebėti.

Ir nuo tos nakties aš savo dviem akimis stebėjau tik keletą pjūklų. Kad ir kaip įprasta, mes paprastai girdime tik šias mažytes septynių colių ilgio pelėdas. Ir net tada dažniausiai juos girdime tik pavasarį.

Iš tiesų, kadangi didžiąją metų dalį šiaurinės pelėdos išlieka gana tylios, gali būti, kad jos gyvena netoliese ir to niekada nesužinosite. Lizdų sezono metu mažoji pelėda lizdavietėms renkasi apleistas dygliakiaules ar kitas natūraliai susidariusias ertmes.

Pjūklai taip pat naudos dirbtinius lizdus, ​​tokius kaip mediniai ančių nameliai. Man valdant Audubono draugijos laukinės gamtos prieglobstį į pietryčius nuo Voreno, pora įsikūrė medinių ančių namelyje mano kieme su vaizdu į tvenkinį.

Šiaurinės pelėdos gali likti nepastebėtos net išmaniausio paukščio žinovo, išskyrus tą nenutrūkstamą jų giesmę. Kadangi jie yra ertmių lizdai ir greičiausiai norėtų lizdą natūraliose ertmėse ir dygliakiaulių duobėse, rasti pjūklą gali būti sudėtinga užduotis.

Dauguma pelėdų yra gana atsiskyrėliškos ir, išskyrus keletą rūšių, pavyzdžiui, sniego, šiaurinio vanago ir trumpaausių pelėdų, yra aktyviausios tamsiu nakties metu.

Šiaurinė pelėda praleidžia naktis, medžiodama smulkius graužikus, tokius kaip pelės ir pelėnai. Jie taip pat grobia mažus paukščius, varliagyvius ir daugybę vabzdžių rūšių.

Kai grobio gausu, ši nepaprasta pelėda greitai užmuš pustuzinį ar daugiau smulkių graužikų, kurių dauguma yra talpykloje. Atšiauriais žiemos mėnesiais pjuvenos iš tikrųjų „perina“ sušalusias skerdenas, kad jas atitirpdytų prieš prarydamos visas.

Pageidautina buveinė yra mišrūs spygliuočių ir lapuočių miškai, ypač antrojo augimo miškai. Pjūkleliai veisiasi pietryčių Aliaskoje, pietų Kanadoje ir daugumoje šiaurinės pakopos žemesnių 48 valstijų, įskaitant Kaliforniją, Arizoną ir Apalačus.

Kartais dedama nuo penkių iki šešių kiaušinių, bet dažniausiai tik du, o inkubacijos pareigos tenka patelei. Jos porininko darbas – medžioti ir rinkti, maitinti savo draugą ir ginti lizdo teritoriją, į ką jis žiūri rimtai. Jaunikliams išsiritus, tiek patinai, tiek patelės medžioja ir atneša maisto savo naujai šeimai.

Neseniai išgirdusi šiaurinės pelėdos šauksmą Boundary Waters kanojų zonos dykumoje man ir mano stovyklos draugams buvo ypatingas malonumas.

Kad ir kaip tą naktį buvo šalta ir niūri, buvo guodžiau pagalvoti, kad galbūt pelėdą pas mus atvedė smalsumas ir kad jos raminantys šauksmai reiškė, kad viskas buvo gerai ir bus, kai išeisime ir mėgaujamės nuostabiu lauke. .

Blane Klemek yra Minesotos DNR laukinės gamtos valdytojas. Jį galima pasiekti adresu

bklemek@yahoo.com.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published.