Šios mažytės varlytės iškeitė pusiausvyros jausmą į savo dydį

Pumpkin toad

Brazilijos Atlanto atogrąžų miškų kalvose ekologas Marcio Pie buvo pasirengęs apleisti savo tyrimų ekspediciją. Dešimtys blusų rupūžių supo jį, tačiau joms būdingus čirškimus jis išgirdo tik tada, kai sustojo 15 minučių ir liko visiškai ramus.

Šios varlės gali būti mažiausi stuburiniai gyvūnai pasaulyje, maždaug ryžių grūdo dydžio. Jie yra tamsiai rudos spalvos, tokios pat kaip lapų pakratų spalva, po kuria jie gyvena debesų miškuose dideliame aukštyje. Ir nors jų poravimosi skambučiai supakuokite stebinantį garsumą tokiam mažam daiktui, jie atsitrauks, kai pajus netoliese žingsnius, kurie gali skambėti kaip žemės drebėjimas.

„Kai aš užmigau laukdamas, kol jis pradės skambinti“, – sako Pie, Edge Hill universiteto Jungtinėje Karalystėje ekologė. „Tada tai pradėjo skambinti mano sapnuose ir aš pabudau“.

Kai pagaliau rado blusų rupūžes, Pyragas pastebėjo kažką keisto. Išsigandusios jos galėjo šokinėti kaip ir kitos varlės, bet negalėjo gerai nusileisti, dažnai nukrisdamos ant veido ar nugaros. „Pastebėjome, kokios nepaprastai gremėzdiškos yra šios varlės“, – sako Pie.

Neseniai studijuoti paskelbta m Mokslo pažanga, Tyrėjai analizavo, kodėl jie prarado pusiausvyrą, atlikdami laboratorinius tyrimus ir varlių anatomijos kompiuterinę tomografiją.

Mažos varlės, maži arealai

Vidutiniškai dviem tyrėjams iš Pieno komandos prireiktų maždaug keturių ar penkių valandų, kad sugautų vieną rupūžę. „Tai tikrai nelinksma“, – sako Pie. „Galite girdėti, kaip jie skambina, kaip ir dešimtys jų, ir tiesiog negalite jų sugauti.

Iki šiol mokslininkai užfiksavo 38 blusų rupūžių rūšis, tačiau šis skaičius auga. Pyragas sako, kad šiuo metu turi popierių, kuriame aprašomas naujas. Gentis gyvena Brazilijos Atlanto atogrąžų miškuose – labai nykstančiame ir labai biologiškai įvairaus ekosistemoje, kuri dėl žmogaus vystymosi ir veiklos pastaraisiais dešimtmečiais prarado didžiulę buveinių dalį.

Varlės išsivystė vadinamosiose dangaus salose, tai reiškia, kad jos randamos tik tam tikrame aukštyje. Kalnai ir kalnų keteros tiek tūkstantmečių skyrė skirtingas populiacijas, kad jos virto skirtingomis rūšimis. Kiekvienas naujas kalnas ar kalnų grupė turi savo rūšį, sako Pie.

Tikėtina, kad ekspertai aprašė beveik du trečdalius iš 38 žinomų rūšių per pastarąjį dešimtmetį, nes jas buvo sunku tirti. Pats pyragas su kolegomis aprašė keletą mokslui anksčiau nežinomų rūšių.

Blusinės rupūžės dažnai skiriasi viena nuo kitos pagal savo odos spalvų raštus – kai kurios iš jų yra ryškiai oranžinės spalvos, suteikiančios kitą pavadinimą: moliūgų rupūžės. Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga šešias rūšis laiko kritiškai pavojuje. Jie taip pat mano, kad 5 yra nykstantys, o dar 10 – pažeidžiami. Jie mano, kad 10 yra duomenų trūkumas.

Buveinių praradimas yra pagrindinė grėsmė beveik visoms šioms nykstančioms rūšims. Dauguma Brazilijos žmonių taip pat gyvena Atlanto vandenyno pakrantėje arba šalia jos. Tai didelė sutvėrimų, turinčių tokius mažus diapazonus, problema.

„Daug rūšių – per vieną dieną galima nueiti visą geografinį rūšių pasiskirstymą“, – sako Pie.

(Im) Subalansuoti tyrimai

Stuburiniai naudoja skystį, kuris juda spiralinėse mūsų vidinės ausies kamerose, vadinamose vestibuliarine sistema, kad pajustų pusiausvyrą. Kai pajudiname galvą, skystis pasislenka, siųsdamas signalus, kurie leidžia mums žinoti, kuri pusė yra aukštyn.

Blusų rupūžės mėginių kompiuterinė tomografija atskleidė, kad jie turi mažiausią vestibuliarinę sistemą, išmatuotą bet kuriam iki šiol žinomam stuburiniam gyvūnui. Tyrėjai palygino jas su artimiausiais blusų rupūžių giminaičiais ir nustatė, kad jų pusiausvyros sistema buvo žymiai mažesnė – greičiausiai per maža, kad gerai veiktų.

Pieras teigia, kad tyrėjai dar nežino, kokia yra pusiausvyros jausmo praradimo riba. Mažos rupūžės yra maždaug vieno centimetro ilgio, o jų artimiausi giminaičiai yra maždaug keturių centimetrų ilgio ir gali išlaikyti pusiausvyros jausmą.

„Kadangi jie tokie maži, stuburinių gyvūnų kūno planas sugenda“, – sako Pie.

Gali būti, kad kitos Pietryčių Azijoje ir Madagaskare žinomos miniatiūrinės varlių rūšys, kurių ilgis yra nuo vieno iki keturių centimetrų, turi panašių problemų. Pie sako, kad jis tikisi ištirti šias rūšis naudodamas kompiuterinę tomografiją, kad palygintų jas su Brazilijos blusų rupūžėmis.

Evoliucinis kompromisas

Prarasti pusiausvyrą nėra idealu, ypač kai šokini aukštai kaip rupūžės. Tačiau tai tikriausiai yra evoliucinis kompromisas dėl naudos, kurią jie gavo tapę tokie maži.

Jie išsivystė taip, kad vystosi ne taip, kaip dauguma varliagyvių – jie išsirita į suaugusią formą tiesiai iš kiaušinių, o ne išgyvena buožgalvio fazę. Jie taip pat prarado daug kojų pirštų, palyginti su savo evoliuciniais giminaičiais.

„Iš esmės jie vaikšto po mišką duodami vidurinį pirštą“, – juokauja Pie.

Debesų miškai taip pat yra tokie drėgni, kad jiems nereikėjo vandens telkinio kiaušiniams dėti. Pieras sako, kad dėl kai kurių šių pritaikymų blusų rupūžės gali būti labiau pažeidžiamos klimato kaitai kalnų viršūnių debesų miškuose. Bet kokie drėgmės pokyčiai gali sukelti pasmerkimą šiems ryžių dydžio, nesubalansuotiems rupūžiams.

Tačiau jų mažas dydis leidžia jiems išnaudoti unikalią nišą po lapų kraiku, kur minta erkėmis ir mažomis skruzdėlėmis, sako Pie. Ši slapta buveinė greičiausiai atitolina plėšrūnus, todėl jiems nereikia daug šokinėti, o pasislėpti po lapais.

„Jos yra vienos iš labiausiai intriguojančių varlių, kurias aš kada nors iki šiol studijavau“, – sako Pie. “Yra tiek daug daugiau dalykų.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.